CIFRELE ROMANE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CIFRELE ROMANE

CIFRELECifrele reprezinta simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor. Astazi folosim in mod curent cifrele arabice, dar si cifrele romane.


Cele mai cunoscute sunt cifrele care orneaza ceasurile sau pendulele, precum si secolele. Cifrele romane sunt urmatoarele: I II III IV V VI VII V VI VII VIII IX X XI XII, care corespund cifrelor arabice de la 1 - 12.


In scolile acestui secol si chiar mai inainte, nu s-au mai predat in scoli si cifrele romane, rezultatul fiind ca deseori am intalnit in diverse scrieri, secolele scrise cu cifre arabe, in loc de romane.


Calculul cifrelor romane se face in felul urmator
: O cifra mai mica asezata inaintea unei cifre mai importante, se sustrage acesteia din urma si vom avea ca exemplu: VI = 6; IV = 4. Cifrele romane se mai pot intalni in carti pentru numerotarea capitolelor, dupa cum urmeaza: 1 = I; 5 = V; 10 = X; 50 = L; 100 = C; 500 = D; 1.000 = M.


Urmand exemplul de mai inainte sa gasim valoarea pentru: MCMLXXXVII; presupunand ca am gasit aceste cifre romane pe un frontispiciu al unei Biserici, unui monument etc. Iata rezultatul anului scris in romane = 1987.


ScienceLIne.ro - ianuarie 2008

Alte articole

CEA MAI ADANCA PISCINA DIN LUME SE AFLA IN BELGIA
La periferia sudica a orasului Bruxelles a fost construita o piscina cu totul neobisnuita, care a atras de la bun inceput atentia tuturor.
CE SUNT ZOONOZELE ?
Zoonozele sunt boli transmisibile de la animale la om si invers. O clasificare a zoonozelor dupa modul lor de manifestare: cele care au semne de boala identice atāt la om cāt si la animale - turbarea si zoonoze la care manifestarile bolii sunt diferite la om fata de animale - antraxul.
NEOPILINA
Neopilina este o molusca considerata disparuta de peste 250 de milioane de ani. Molusca a fost descoperita in premiera mondiala de cercetatorul roman Mihai Bacescu.
CEL MAI RAPID SUPERCOMPUTER DIN LUME
Conform listei TOP500, IBM Blue Gene/L al laboratorului national Lawrence Livermore este cel mai rapid supercomputer din lume, capabil de o performanta de 478 de bilioane de calcule pe secunda (478 de teraflopi).
CONDIMENTELE SI SANATATEA
Condimentele contin multe vitamine si substante utile care ne pot asigurara o sanatate de "fier".
Get Adobe Flash player


  • emo girl
  • Sagittarius
  • LA MULTI ANI
  • Vulpea Fennec
  • CANIS MAJOR
  • curcubeu
  • castel banfi botida
  • Aeroportul International din Dallas
  • BABE, porcul proprietar de insula
  • AURGDEEP