CIFRELE ROMANE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CIFRELE ROMANE

CIFRELECifrele reprezinta simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor. Astazi folosim in mod curent cifrele arabice, dar si cifrele romane.


Cele mai cunoscute sunt cifrele care orneaza ceasurile sau pendulele, precum si secolele. Cifrele romane sunt urmatoarele: I II III IV V VI VII V VI VII VIII IX X XI XII, care corespund cifrelor arabice de la 1 - 12.


In scolile acestui secol si chiar mai inainte, nu s-au mai predat in scoli si cifrele romane, rezultatul fiind ca deseori am intalnit in diverse scrieri, secolele scrise cu cifre arabe, in loc de romane.


Calculul cifrelor romane se face in felul urmator
: O cifra mai mica asezata inaintea unei cifre mai importante, se sustrage acesteia din urma si vom avea ca exemplu: VI = 6; IV = 4. Cifrele romane se mai pot intalni in carti pentru numerotarea capitolelor, dupa cum urmeaza: 1 = I; 5 = V; 10 = X; 50 = L; 100 = C; 500 = D; 1.000 = M.


Urmand exemplul de mai inainte sa gasim valoarea pentru: MCMLXXXVII; presupunand ca am gasit aceste cifre romane pe un frontispiciu al unei Biserici, unui monument etc. Iata rezultatul anului scris in romane = 1987.


ScienceLIne.ro - ianuarie 2008

Alte articole

CEL MAI MARE LABIRINT DIN LUME
Britanicul Michale Blee si-a petrecut cateva luni pentru a construi un labirint pe o suprafata de 24.000 de metri patrati
TRAIAN BASESCU, IN CARTEA RECORDURILOR
Presedintele Traian Basescu a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind presedintele care a raspuns cel mai rapid unei solicitari venite din partea unui cetatean, se anunta pe site-ul World Records Academy.
CARTEA RECORDURILOR, CEL MAI LUNG CONCERT DIN LUME
Sute de muzicieni japonezi, amatori si profesionisti au stabilit un nou record, cel mai lung concert din lume, dupa ce au cāntat non-stop aproximativ 2.000 de piese timp de peste 182 de ore.
CE SUNT ZOONOZELE ?
Zoonozele sunt boli transmisibile de la animale la om si invers. O clasificare a zoonozelor dupa modul lor de manifestare: cele care au semne de boala identice atāt la om cāt si la animale - turbarea si zoonoze la care manifestarile bolii sunt diferite la om fata de animale - antraxul.
Doar 20 de aditivi alimentari (E-uri), din 315, sunt siguri
E160, E 162, E 300, E100 - sunt numai cātiva dintre aditivii alimentari considerati siguri sau inofensivi.


  • BRAD DE CRACIUN LA BEIJING
  • Opel Astra GTC
  • spirala
  • Leu alb
  • In zare....
  • Cap dinozaur
  • gfhjf
  • BIBLIOTECA DIN EFES
  • Spike si Thomas
  • Pearl Lagoon