CIFRELE ROMANE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CIFRELE ROMANE

CIFRELECifrele reprezinta simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor. Astazi folosim in mod curent cifrele arabice, dar si cifrele romane.


Cele mai cunoscute sunt cifrele care orneaza ceasurile sau pendulele, precum si secolele. Cifrele romane sunt urmatoarele: I II III IV V VI VII V VI VII VIII IX X XI XII, care corespund cifrelor arabice de la 1 - 12.


In scolile acestui secol si chiar mai inainte, nu s-au mai predat in scoli si cifrele romane, rezultatul fiind ca deseori am intalnit in diverse scrieri, secolele scrise cu cifre arabe, in loc de romane.


Calculul cifrelor romane se face in felul urmator
: O cifra mai mica asezata inaintea unei cifre mai importante, se sustrage acesteia din urma si vom avea ca exemplu: VI = 6; IV = 4. Cifrele romane se mai pot intalni in carti pentru numerotarea capitolelor, dupa cum urmeaza: 1 = I; 5 = V; 10 = X; 50 = L; 100 = C; 500 = D; 1.000 = M.


Urmand exemplul de mai inainte sa gasim valoarea pentru: MCMLXXXVII; presupunand ca am gasit aceste cifre romane pe un frontispiciu al unei Biserici, unui monument etc. Iata rezultatul anului scris in romane = 1987.


ScienceLIne.ro - ianuarie 2008

Alte articole

Top 10 miliardari rusi in 2010
2010 pare sa fi marcat oprirea caderii datorate crizei financiare astfel ca miliardarii rusi au reusit o valoare pentru capitalul insumat al ocupantilor primelor zece locuri de 182 miliarde de dolari
PRIMUL OM DIN EUROPA - ION DE LA ANINA
Ion a fost gasit intr-o pestera din Anina. Ion este de fapt o mandibula, dar nu orice fel de mandibula: este cea mai veche ramasita de homo sapiens din Europa descoperita pana in prezent.
CONDIMENTELE SI SANATATEA
Condimentele contin multe vitamine si substante utile care ne pot asigurara o sanatate de "fier".
CEL MAI BATRAN OM DIN LUME
Un ucrainean de 115 ani ar putea fi cel mai batrān om din lume. Hryhory Nestor a fost descoperit de ziaristii de la Reuters. El pretinde ca nu s-a īmbolnavit niciodata, ca nu a fost niciodata la spital si nici macar nu a facut o vizita unui doctor. Simpaticul batrānel a dovedit ca este īnca plin de vitalitate.
CAPSUNILE SI PROPRIETATILE LOR TONIFIANTE
Capsunile, prin compozitia lor chimica, tonifica si remineralizeaza organismul si ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.


  • Ram buxus
  • Lacul Bistrita
  • va iubesc
  • Salar de Uyuni - Bolivia
  • BRAD DE CRACIUN LA BEIJING
  • Barracuda
  • sardinele ataca un delfin
  • Bradul de la Unirii
  • Pipo
  • emo girl