CIFRELE ROMANE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CIFRELE ROMANE

CIFRELECifrele reprezinta simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor. Astazi folosim in mod curent cifrele arabice, dar si cifrele romane.


Cele mai cunoscute sunt cifrele care orneaza ceasurile sau pendulele, precum si secolele. Cifrele romane sunt urmatoarele: I II III IV V VI VII V VI VII VIII IX X XI XII, care corespund cifrelor arabice de la 1 - 12.


In scolile acestui secol si chiar mai inainte, nu s-au mai predat in scoli si cifrele romane, rezultatul fiind ca deseori am intalnit in diverse scrieri, secolele scrise cu cifre arabe, in loc de romane.


Calculul cifrelor romane se face in felul urmator
: O cifra mai mica asezata inaintea unei cifre mai importante, se sustrage acesteia din urma si vom avea ca exemplu: VI = 6; IV = 4. Cifrele romane se mai pot intalni in carti pentru numerotarea capitolelor, dupa cum urmeaza: 1 = I; 5 = V; 10 = X; 50 = L; 100 = C; 500 = D; 1.000 = M.


Urmand exemplul de mai inainte sa gasim valoarea pentru: MCMLXXXVII; presupunand ca am gasit aceste cifre romane pe un frontispiciu al unei Biserici, unui monument etc. Iata rezultatul anului scris in romane = 1987.


ScienceLIne.ro - ianuarie 2008

Alte articole

GUINNESS BOOK - CEA MAI VANDUTA CARTE DIN LUME, DUPA BIBLIE
Celebra Carte a Recordurilor, publicata pentru prima data īn 1952, detine chiar ea un record mondial. Lucrarea de referinta, care contine o colectie de recorduri mondiale, recunoscute pe plan international, se bucura de un tiraj record.
MAREA MOARTA, MINUNE A LUMII MODERNE
Marea Moarta este situata īn Orientul Mijlociu, īntre Israel si Iordania avand o suprafata de circa 1000Kmp (76 km lungime si 16 latime) si o adāncime de 396 m.
CELE MAI MARI STATIUNI MONTANE DIN BULGARIA
Borovets este situat la o altitudine de 1350 m (cu cea mai inalta partie de ski la o altitudine de 2600 m), la poalele varfului Mousala (2925 m).
CEL MAI LUNG MECI DE BASCHET DIN ROMANIA
24 de persoane au jucat astazi un meci de baschet care a durat 24 de ore, iar organizatorii sustin ca e cea mai lunga partida disputata pana acum in Romania.
CEL MAI BATRAN BARBAT DIN LUME TRAIESTE IN ROMANIA
Un romān ar putea intra īn cartea recordurilor ca fiind cel mai batrān barbat din lume. Tanase P. Tanase, din Stejaru, judetul Tulcea, este nascut īn anul 1894 si urmeaza sa īmplineasca, la 15 octombrie, 113 ani.


  • Daisy
  • Martha
  • Nori
  • Temppeliaukio Kirkko: Biserica de Piatra
  • nkfdbsluxwe
  • Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul
  • CUTREMUR PERU
  • Lorren
  • Iisus
  • Sequoia