CIFRELE ROMANE

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

CIFRELE ROMANE

CIFRELECifrele reprezinta simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor. Astazi folosim in mod curent cifrele arabice, dar si cifrele romane.


Cele mai cunoscute sunt cifrele care orneaza ceasurile sau pendulele, precum si secolele. Cifrele romane sunt urmatoarele: I II III IV V VI VII V VI VII VIII IX X XI XII, care corespund cifrelor arabice de la 1 - 12.


In scolile acestui secol si chiar mai inainte, nu s-au mai predat in scoli si cifrele romane, rezultatul fiind ca deseori am intalnit in diverse scrieri, secolele scrise cu cifre arabe, in loc de romane.


Calculul cifrelor romane se face in felul urmator
: O cifra mai mica asezata inaintea unei cifre mai importante, se sustrage acesteia din urma si vom avea ca exemplu: VI = 6; IV = 4. Cifrele romane se mai pot intalni in carti pentru numerotarea capitolelor, dupa cum urmeaza: 1 = I; 5 = V; 10 = X; 50 = L; 100 = C; 500 = D; 1.000 = M.


Urmand exemplul de mai inainte sa gasim valoarea pentru: MCMLXXXVII; presupunand ca am gasit aceste cifre romane pe un frontispiciu al unei Biserici, unui monument etc. Iata rezultatul anului scris in romane = 1987.


ScienceLIne.ro - ianuarie 2008

Alte articole

RUJEOLA - NUMITA POPULAR POJAR
Rujeola (pojarul) este o boală foarte contagioasă, produsă de un virus și caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și o erupție caracteristică.
CEL MAI INALT OM DIN LUME ARE 2,57 METRI
Un ucrainean este cel mai înalt om din lume, întrecându-l pe detinatorul chinez al recordului în materie, conform unui comunicat dat publicitatii miercuri de Guinness World Records.
PRIMUL MUZEU AL PRESEI DIN ROMANIA
Primul muzeu al presei din Romania s-a deschisa luna aceasta la Jimbolia.
HAPPY-FACE IMPLINESTE 25 DE ANI :-)
Simbolul, folosit în conversatii online, în email-uri sau chiar SMS-uri, a fost inventat de un expert IT din Pittsburgh, Statele Unite. Profesorul Scott Fahlman a fost primul care a folosit cele doua puncte, urmate de cratima si o paranteza pentru a forma o fata zâmbitoare într-un mesaj pe computer.
AIRBAGUL SAU PERNA SALVATOARE
Airbagul, inventat in 1951, de americanul John W. Hetrick, a fost imbunatatit cu senzori pentru detectarea impactului. Inovatia a fost adoptata pentru prima data in 1967, de Chrysler.
Get Adobe Flash player


  • Ursul koala
  • Liliacul sforaitor
  • Protejarea copacilor pe timp de iarna (Japonia-Kanazawa)
  • Ursul si-a luat concediu
  • Roata din Falkirk, Scotia
  • COSTINESTI 2007
  • disc grandios de stele
  • Boobies
  • bicaz
  • FLORI